Bazen internet üzerinde yazılar okuyorum. Etkinliklerde çeşitlilik var mı? Neler yapabilirim, onun zihnine-hayal dünyasına-kelime dağarcığına nasıl katkıda bulunabilirim, diğer anne/babalar neler yapıyor vs.

Bir internet sitesinde; kimi ebeveyn, oğlunun 1-100 arasını iki farklı dilde saydığını, kimi ilk ve soyadlarını yazabildiğini, kimi mamasını kendi yediğini, kimi daha neler neleri yazıp duruyor. yanlız birine çok şaşırdım. Başkası ise henüz 3 yaşındaki bir çocuğun bile hünerlerini gösteremediğini, yazmış. Ne acı. Ama acı olan ailenin hissiyatı değil, çocuğunu öyle gören anne/babanın çocuğuna uyguladığı duygusal baskı. Düştükleri durum, ayrı acı..

Netice itibariyle, ben itiraf etmeliyim ki:

Emre Alp, 4 yaşında ve aşağıdakileri yapabiliyor veya biliyor.

1- Koşulsuzca sevildiğini, söylediği her fikrinin değerinin olduğunu bilir. Üstelik, en az bizimki kadar!

2- 22- Her zaman psikolojisi ve fizyolojisinin güvende olması gerektiğini bilir. Bu ister bir topluluk içinde olsun, ister kendi başına. Sloganımız; "güvenlik sadece kişi tarafından sağlanabilir ve kişi kendisinden sorumludur."

3-- 3- İçgüdülerine güvenmesi gerektiğini bilir, emin değil ise bize sorabilir.

44- 4- Karşısındaki kimse onu düşünmek zorunda değildir. O yüzden kendisinin güvenliğini, ihtiyacını ancak kendisi sağlayabileceğini bilir.

5- 55- Kişisel haklarını kendi korumalıdır. Koruyamıyorsa ve eğer istiyor ise ailesi her durumda onu koruyabilir.

6- 6-İletişim her şeydir! Konuşarak her şeyi başarabilir.

7- 7- Nasıl gülündüğünü, nasıl eğlenceli olabileceğini ve hayal gücünü sınırsızca kullanabileceğini bilir. Bir arabaya 16 tekerlek çizebilir veya dünyadaki her şeyi siyaha boyayabilir.

8- 8- Hangi oyunu ne zaman nasıl oynayacağına karar verebilir, istediğinde yardım alabilir. Bir roketi denizaltı yapabilir ve kitapta gerçeğini gördüğünde dizaynının yanlış olabileceğini savunabilir.

9- Bu dünyanın, harika ve sihirli bir dünya olduğuna inanabilir. Bir parmak şıklattığında istediği bir güzelliğe sahip olabilir. (yeter ki istesin) Örneğin, sabah 5’te uyandığında güneş olmasa da günün çoktan başladığına inanıyorsa evde gün başlayabilir.

10 10- Bütün çocuklar gibi müzik yapmayabilir veya resim çizemeyebilir…sorun değil, kendi tarzı ile yarattığı sanatsal faaliyetler bizim için değerlidir. Eğer, kavanoz onun için marakas ise, bizim içinde artık evin marakası o’ dur.

11111- Her durumda başaramayabiliriz, ancak başarısızlık şu an için kabul edilmez bir durum ise tekrar deneyerek başarılı olabilmesi konusunda cesaretlendirebiliriz.

12 12- Kavga-ısırmak-bağırmak ile hiçbir şey çözümlenemez.

13 13- Biz kitap okurken bir değişiklik yaptığımızda bizi düzeltebilir, kendisi kitabın resimlerine bakarak özgürce hikayeler yazabilir.

14 14- Evdeki her türlü eşya ile oynayabilir.

15 15- Mutfakta yemek yapımına yardım edebilir.

16 16- Temizlikte yardım edebilir.

17-Odasını temiz tutması gerektiğini bilir. Ama tutmayabilir.

17 17- Yemekleri hala bana yedirtebilir, çünkü halen küçük olduğu için kol kasları yavaş çalışıyor olabilir.

100e kadar sanırım sıralama yapabilirim...


kısaca, benim oğlum da diğer yavruşlar gibi ne yaparsa yapsın en güzelini yapar ve en özgününü...

en önemli en özel olanı da budur.